iRc Genel Komut Bilgisi ve Dökümanı

iRc Genel Komut Bilgisi ve Dökümanı

cats

Genel Komut Yardım Menüsü


NickServ
Nick Şifreleme / Nick Şifresine Girme / Drop / Nick Bilgisi Edinme / Kill Koruması / Nick Şifresi Değiştirme /Nicke Url Adresi Ekleme / Nicke Email Adresi Ekleme /Dil Şeçeneği-Language /Güvenlik Ayarı-Secure/Özel ve Gizli Ayar-Private / Nickin Gizlilik Ayarı-Hide/ Nickin Erişim Listesi-Access / Kill Ayarını Geçiçi Aktifleştirme-Recover / Asılı Nicki Düşürme-Ghost / Nickservdeki Nicki Bırakma-Release / Nicke Başka Nick Bağlama-Link /MainNick /Nick Kullanım Kontrolü-Status /Kanallarını ListeLeme-Listchans / Auth Kodu Gönderimi-Auth Kodu / Auth Kodu Tanıtma / TimeZone / Kanallara Otomatik Giriş-Ajoin

Chanserv
Kanal Şifreleme / Set Komutu / Founder Değiştirme-Set Founder / Şifre Değiştirme -Set password / Kanal Açıklaması-desc / Kanal Mod Ayarı-Mlock / Op Koruması-Secureops / Topici Hafızada Tutma-keeptopic / Url Adresi Belirleme / Email Adresi Belirleme /Kanalda Kısıtlı Giriş-Restricted / Topic Kilidi Koyma-topiclock / Op Koruması-Leaveops / Güvenlik Ayarı-Secure / Özel ve Gizlilik Ayarı-Private / Opnotice / Access İşlemleri /Sop Ekleme ve Silme / Aop Ekleme ve Silme /Vop Ekleme ve Silme/ Akick İşlemleri / Kanal Kaydını Silme-Drop /Kanal Şifresine Girme-Identify / Chanservden op/deop/voice / Kanal Bilgisi Edinme-Info / Autoop-Voice Modlarını Koruma-Enforce / Chanserv Mesajı-ENTRYMSG / Invite Ek Modu-invites /Unban Ek Modu-Exception /Kanal Ayarlarını ve Bilgilerini Gizleme-Hide / Ban Açma-Unban / Davet Etme ve Ban Açma-Invite /Temizleme ve Toplu İşlemler-Clear /Koruma-Protect

Memoserv
Gönderme / Listeleme / Okuma / Silme / Nomemo / Ignore / Limit /İsaretleme /Notify / Maile Yönlendirme

Ayrıca Sık sorulan Sorular 

Koyu çizgili Yazıları Nasıl Yazarım?

Lag Nedir?

Ping Nedir Ne Işe Yarar?

Mircdeki Kullanılan Işaretler Nedir?

Hangi Kanalda Olduğunu Bilmediğim Birine Nasıl Ulaşırım?

IRC’nin Anlamı Nedir?

Mirc de Kendi Komutlarımı Nasıl Hazırlayabilirim?

Sorular Için Bana E-Mail Atın!

Nick Şifreleme (Register)

/msg nickserv register şifre Email Bu komutu yazdığınız andan itibaren kullandığınız nicki şifrelemiş olursunuz. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken şifrenizin en az 5 haneli olması ve akılda kolay tutulması. Ayrıca Nick şifrelemede eğer harf kullanacaksanız bu noktaya da dikkat ediniz. Şifrelemede kullanılan harflerin küçük ve büyük olması farkeder. Bu yüzden nick şifrelerken şifrede harf kullandığınızda harflerin küçük veya büyük oluşunu iyi hatırlayınız.. ( Örnek: /msg nickserv register 123456 BLue@Kelebekce.Org ) En güvenli nick şifreleme ise; şifrede harf, rakam ve özel karakterlerin beraber kullanılmasıdır. Ayrıca bazı IRC Serverlerde Auth Kodu sistemi vardır. Bu sistemde Nickinizi şifreledikten sonra belirttiğiniz Email adresine Auth Kodu yollanacaktır. Siz bu Auth koduna en erken 1 gün içinde girerek nickinizin kayıt işleminizi tamamlamış olmanız gerekmektedir.. Aksi taktirde bir süre sonra Auth kodunu tanıtmadığınız (girmediğiniz) için nickinizin kaydı otomatikmen silinecektir.

Nick Şifresine Girme (Identify)

/msg nickserv identify şifre veya /identify şifre Bu komutla daha önce register (şifrelediğiniz) ettiğiniz bir nicki identify edebilirsiniz. Komutun bu formatı sadece o anda kullandığınız nicki identify etmek içindir. Başka bir nicki identify etmek için /msg nickserv identify nick şifre formatını kullanınız.

Nick Kaydını Silme (Drop)

/msg nickserv drop şifre
Daha önce register(şifrelediğimiz) ettiğiniz bir nicki düşürmek için kullanılır.

Nick Bilgisi Edinme (Info)

/nickserv info nick
Register edilmiş (Şifrelenmiş) herhangi bir nick hakkında nickservden bilgi istemek için kullanılır.Bazı IRC serverlerinde (TTnet,Zurnanet vs..) /nickserv set private onkomutuyla nicklerin infoları gizlenebilmektedir.O zaman karşınıza size Nickservden bu nick özel bir nicktir diye yanıt gelecektir yada nickin sadece en son giriş zamanını size bildirecektir .

Nickserv Zamanlı Koruma(Kill Koruması)

/nickserv set kill on|off Sizin IRC`de olmadığınız zamanlarda şifrenizin başkaları tarafından kullanılmasını istemiyorsanız yukarıdaki komutu kullanarak nickinizin kill ayarını aktif hale getirmelisiniz. Bunu yaptığınız zaman server sizin nickinizle her girildiğinde 1 dakika içinde identify edilmesini ister. Eger 1 dakika içinde identify etmezseniz nickiniz Guest85412 , Misafir2145 vs….. olur. Eğer bu fonksiyonu kapatmak isterseniz /nickserv set kill off yazin.Ayrıca birde bu 1 dakikalık süreyi 20 saniyeye düşüren /nickserv set kill quick on komutunu yazabilirsiniz. Bu komutu yazdığınız taktirde Nickserv sizin nickinizle her girildiğinde 1 dakika yerine 20 saniye içinde identify edilmesini ister

Nick Şifresi Değiştirme (Set Password)

/nickserv set password yenişifre Bu komut Şifreniz herhangi biri tarafından öğrenildiğinde veya herhangi güvensiz bir durumda şifrenizi değiştirmek için kullanılır.Komutu kullanmak için nickinizi identify etmiş olmanız gerekli.

Nicke URL Adresi Ekleme(Url)

/nickserv set url adres Nickinize info çeken kişinin sizin web adresinize ulaşmasını isterseniz bu komutla nickinize herhangi bir adresi link olarak koyabilirsiniz.(Ornek:/nickserv set url http://www.chatfox.org) Tabi ki bu komutu kullanmak için nickinizi identify etmiş olmalısınız ; Yani url koymak istediğiniz nicki o an kullanıyor olmalısınız.

Nicke Email Adresi Ekleme(Email)

/Nickserv set mail yeniemailiniz Komutunu kullanarak Nickinize kayıtlı Email adresini değişebilirsiniz.

Nickin Dil Seçenekleri(Language)

/Nickserv set language nosu komutuyla ingilizce olan Nickserv dilinizi başka bir dile çevirirsiniz. Mesela Ttnet IRC serverinde Dil Seçeneğini Türkçe yapan no : 11 olmaktadır.Diğer IRC serverlerindeki Türkçe nosunu öğrenmek istiyorsanız /Nickserv heLp set Language komutunu kullanmanız gerekir.

Güvenlik Ayarları(Secure)

/Nickserv set secure on/off Bu Komut Nickinizin güvenlik fonksiyonu düzenler. Bu korumayı açtığınızda nick’inizin sahibi olarak tanınmanız için erişim listenize bakılmaksızın şifrenizi kullanarak kendinizi NickServ’e tanıtmaniz gerekir.Fakat Nickin Access Listesinde iseniz (Erişim Listesinde yani) Nickserv sizi tanıyacaktır ve bu yüzden erişim listesinde olmamanıza rağmen sizi Nickserv kill atmayacaktır.

 

Özel ve Gizleme Modu(Private)

/Nickserv set private on/off Bu komut ile /msg NickServ LIST komutu ile çıkacak listede nick’inizin görünmesini engeller. Ayrıca bu komut ile Infonuzu gizleyebilirsiniz. TTnet, Zurnanet gibi serverlerde bu komutu yaptığınızda Infosunuz gizlersiniz.Nickinize Info çekildiğinde Nickserv bu özel bir nicktir diye cevap verir ya da sadece nickinizin son giriş zamanını verir.Nickiniz ile diğer bilgileri vermez.

Nick Bilgilerini Saklama-(Hide)

/Nickserv set hide Usermask/Email/quit on/off Bu Komut ile Nick bilgilerinizdeki bazi kisimlari saklamanizi saglar.Bu saklanabilecek Öğeler İp adresiniz (Usermask), Email adresiniz ve quit ( çıkışın) mesajınız. (Örnek kullanım : Emailinizi saklamak için :/Nickserv set hide Email on )Diğerleride aynı bu şekilde olmaktadır.

Nickin Erişim Listesi(Access)

/nickserv access add|del adres Bu komutla nickinizin access listini oluşturabilirsiniz. Adres yazan kısma yazacağınız adres ile girdiginiz zaman nickiniz kill on olsa bile nickserv identify istemez.(Örnek: Eklemesi /Nickserv access add Beyaz@Europe.com , Silmesi /Nickserv access del Beyaz@Europe.com , Listesi /Nickserv access list )

Kill Ayarını Aktifleştirme(Recover)

/nickserv recover nick sifre Nickiniz kill koruması kapalı olduğu (/Nickserv set kill off ) durumlarda başkası nickinize girdiği zaman bu komutla Nickserv Nickinizin Kill korumasını Bir dakika için aktif halde tutar ve Nickinizi kullanan bir başkasını KILL’ler..

Asılı Kalan Nicki Düşürme(Ghost)

/nickserv ghost nick sifre Nickiniz herhangi bir kişi tarafından kullanıldığı zaman veya siz düştüğünüz halde nickiniz düşmediyse bu komutla nickinizi düşürebilirsiniz.

Nickserv Tarafından Tutulan Nicki Düşürme(Release)

/nickserv release nick sifre Nickiniz herhangi bir şekilde nickserv tarafından tutulduğu zaman onu kurtarmak için kullanılır. Genelde nicki identify etmeyip düştüğünüz zaman ve guest oldugunuz zaman kullanılır.

Nickleri Birbirine LinkLeme(Link-UnLink)

/nickserv Link nick Genelde kullandığınız nickleri nickinize Link olarak eklerseniz o nickleri kullandığınız zaman nickserv identify istemez.Eğer Linki kaldırmak istiyorsanız /nickserv unlink nick komutu kullanarak linki kaldırabilirsiniz

Linkli nicklerdeki Temel Nickin Gösterimi(MainNick)

/nickserv set mainnick nick Linkli nickler arasındaki temel nicki gösterir Birden fazla linkli nickiniz varsa, kanal access listesi gibi listelerde, hangi nickin gösterileceğini belirlemenize yarar. Bu nicki daha sonra unlink ederseniz, otomatik olarak başka nick seçilecektir.

Nick Kullanım Kontrolü(Statüs)

/nickserv Status nick komutunu kullandığınız zaman o kişinin şifresine girip girmediğini yani nickini identify edip etmediğini kontrol ederiz.Eğer /nickserv status nick 0çıkarsa o kişinin nicki şifreli değildir; /nickserv status nick 1 çıkarsa o kişi şifreye girmemiştir , bulunduğu nickin kill koruması yoktur. ( Off modunda yani ) Bu nedenle nickde düşmeden durabilmektedir ; /nickserv status nick 2 çıkarsa o kişi şifreye girmemiş fakat nickde belli erişimi olmuştur, nickserv ondan şifre istememiştir.Çünkü şifreye girmiş sayılmıştır.Bu şekilde olmasının nedeni nickserv access liste o kişinin eklenmesi veya herkesin eklenmesidir. Fakat o kişi Nickin şifresini değiştiremez , memo okuyamaz , memo gönderemez , yani nickle ilgili ayarlardan hiçbirini yapamamaktadır , sadece nick kullanım izni vardır. ;/nickserv status nick 3 çıkarsa o kişi şifreye girmiş demektir. Ayrıca bir kişinin şifresine girip girmediğini anlamanın pratik yolu ise o kişiye whois (/whois nick ) çektiğiniz zaman identified for this nickyazısı görürseniz o kişiyi şifresine girmiş demektir.

Kanallarını Görme(Listchans)

/nickserv Listchans Bu komut nickine hangi kanalların kayıtlı olduğunu gösterir.

Auth Kodunun Gönderilmesini Sağlama

/nickserv auth send komutuyla E-mailinize (auth kodu almamışsanız)Auth Kodu gönderilmektedir.

Auth Kodunun Tanıtılması

/nickserv auth authkodunuz komutuyla size gönderilmiş olan auth kodunu girerek nickinizin kayıt işlemini tamamlamış bulunuyorsunuz.Nickinizin Auth Kodunu girmediğiniz taktirde nickin kaydı silinecektir. Nickin Auth Kodununun Tanıtım süresi genelde 4 gün olmaktadır

Nickin Zaman Dilimi Ayarı-TimeZone

/nickserv set timezone <fontcolor=”#ff00ff” size=”4″ face=”Comic Sans MS”>{UTC-offset | zaman-dilimi | DEFAULT} komutuyla NickServ bilgi metinlerinde gösterilen zaman dilimini değiştirebilirsiniz. <fontcolor=”#ff00ff” size=”4″ face=”Comic Sans MS”>- UTC-offset olarak belirtmek istediğinizde, kendi yerel saat ile UTC (Universal Coordinated Time, ya da GMT – Greenwich Mean Time -) arasındaki farkı “+” ya da “-” işaretleri kullanarak verebilirsiniz. Bu işaretlerden sonraki rakamlar hh:mm şeklinde olup, saat ve de dakikayı belirtmektedirler. <fontcolor=”#ff00ff” size=”4″ face=”Comic Sans MS”>- zaman-dilimi belirtirken, “GMT” ya da “EEST” gibi zaman dilimi isimleri kullanmanız gerekmektedir. Ancak bazı zaman dilimi isimleri services e yabancı olabilir. Böyle bir durumda, UTC offset yöntemini kullanmanız tavsiye edilir. Services yaz saati uygulamasına kendi kendine geçemez, bu ayarı kendiniz yapmak durumundasınız. Örnek Olarak komutun kullanımı şunlardır Örnek 1: /ns set timezone -5 Zaman dilimini UTC den 5 saat daha geriye, yani 5 saat daha doğuya dogru ayarlar. Örnek 2: /ns set timezone +3:30 Zaman dlimini UTC den 3 saat 30 dakika daha ileriye, yani 3 saat 30 dakika daha batıya doğru ayarlar. Örnek 3: /ns set timezone eest Zaman dilimini Doğu Avrupa standard zaman dilimi ile Değiştirir.

Otomatik Kanal Girişi(Ajoin)

/Nickserv ajoin add #kanaLadı komutuyla Nick şifrenize girer girmez eklediğiniz kanala girmiş olacaksınız. Eğer ajoin Listesinizde kanaL silmek istiyorsanız /Nickserv ajoin del #kanaladı yazmanız gerekir.Ayrıca ajoin listenize bakmak için /Nickserv ajoin List yazmanız gerekir.

 

Kanal Şifreleme/Kurma(Register)

/chanserv register #kanal sifre description Bu komut kanal kurmak için kullanılır. Kurmak istediğiniz kanal daha once register(şifrelenmemiş) edilmemiş olmalıdır.Bunu anlamak için önce şifreleyeceğiniz kanala /chanserv info #kanaLadı komutunu kullanarak kanalın şifreli olup olmadığına bakarsınız. Ayrıca komutu kullandığınız anda kanalda op( @ ) olmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken en onemli nokta şifre ile description=açıklama aynı olmamalıdır.

Set Komutunun Kullanımı(Set)

/chanserv set #kanal modules (Örnek :opnotice on/off) Kurduğunuz herhangi bir kanalın kurulumunu optionlarini ayarlamak için kullanılır.MeseLa buna örnek olarak/chanserv set #Metal secureops on komutu ile kanalda accessi olmayanların op olmasını engellersiniz. Set ile kullanılan diğer komutlar aşağıda geliyor.

Founder/Kanal Sahibi Değiştirme

/chanserv set #kanal founder nick Kanalın founderini değiştirmek için kullanılır. Komutu kullandığınız zaman yazdığınız nick artık kanalın sahibi olur. Tabi komutu kullanmak için kanalın şifresini identify etmiş olmanız gerekiyor.

Kanal Şifresini Değiştirme(Set Password)

/chanserv set #kanal password yenişifre Kanalın şifresini değiştirmek için kullanılır.Şifrenin en az 5 haneli olması gerekir. Komutu kullanmak için kanalın şifresini identify etmiş ( kanalın şifresine girilmesi gerekir ) olmak gerekiyor. Ayrıca kanal şifresi renkli ve karakterli olursa daha güvenli olur.Kanalın Şifresine /Chanserv identify #kanaladı şifre komutunu yazarak girebilirsiniz.

Kanalın Açıklaması(Description)

/chanserv set #kanal desc yeni description Kanalı kurarken koyduğunuz description i değiştirmek için kullanılır. Bu komutu kullanabilmesi için set yetkisinin olması veya Kanalın şifresine girmiş olması gerekir.

Kanal Modlarının Ayarlanması(Mlock)

/chanserv set #kanal mlock +-+ntcipsklR Kanalın bir çok ayarı bu komutla kilitlenir.Artık kanal ayarlarına sadece set yetkisi olan ve kanal şifresine girenler değişebilir. Herhangi bir opun kanalın ayarları ile oynayamaması için kullanılır. En ideal şekli +ntc-ipsklR olmasıdır.(Örnek :/chanserv set #Metal +ntc-ipsklR)

Op Koruması(Secureops)

/chanserv set #kanal secureops on|off Kanalda Accesslilerin dışında kimsenin op olamaması için kullanılır. Bir op accessi olmayan birini oplayamaz.

Topici Hafızada Tutma(Keeptopic)

/chanserv set #kanal keeptopic on|off Kanalda kimse kalmadığı zaman topicin kaybolmaması için kullanılır. Kanalda kimse kalmadığı zaman Chanserv topici hafızada tutar. Böylece kanala herhangi biri girdiğinde o topic aynen durur;yeni bir topic yazılmasına gerek kalmaz.

URL(Kanalın Web sayfasının Adresini Yazma)

/chanserv set #kanal url web adresi Kanalın Sayfasını veya herhangi bir adresi kanala url yapmak için kullanılır.

Email(Kanalın Email Adresini Yazma)

/chanserv set #kanal Email Email Adresi komutunu kullanarak kanalın Email adresini belirleyebilirsiniz.

RESTRİCTED(Kısıtlı Giriş)

/chanserv set #kanal restricted on|off Komutun On olduğu durumlarda kanala accesslilerden başkası giremez.Ayrıca birde kanala kısıtlı girişi engellemenin başka bir yolu var. Kanalın levels ayarları ile bu sağlanabilir. /Chanserv Levels #kanaladı set nojoin numara Numaraya Auto-op Levelinin sayısı yazılmalı. Eğer kanalın Auto-op Leveli 5 ise No 5 yazılır. ( Örnek Kullanım : Kanalın Eğer Auto-op Ayarı 5 ise /chanserv Levels #kanaladı set nojoin 5 ) Ajoin in normal ayarı -1 dir. Bu ayar +dan yukarı cıkarılırsa mesele 0 olursa kanala sadece nickleri şifreli olanlar girebilir. Bu Şekilde ayar olursa kanala mlock dan +R koymaya gerek olmadan bu tarz bir ayar çekilir. .

TOPICLOCK ( Topic Kilidi )

/chanserv set #kanal topiclock on/off Kanalda topic değiştirmeyi engeller.Sadece set yetkisi olanlar topici değişebilirler. Hangi seviye ayarlanırsa o seviye ve üzeri topic değiştirebilir.Bu Komutu yazdıktan sonra . /Chanserv set #kanaladı topic topicmesajı komutuyla ancak topic atabilirsiniz.

LEAVEOPS(Ilk Girenlerin Opluğu/Op Koruması)

/chanserv set #kanal leaveops on/off Kanalda hiç op kalmadığı zaman son op çıkar çıkmaz chanserv kanalda duran birine op verir. Kimse yokken ilk girene op verir.Öte yandan, AUTODEOP ve de SECUREOPS normal calismaya devam edecek DIKKAT: Bu özellik, netsplit esnasinda op olmayi kolaylastirabilir.

SECURE(Güvenlik Ayarı)

/chanserv set #kanal secure on|off ChanServ güvenlik fonksiyonlarini aktif hale getirir.Komut aktif durumunda iken(yani on modundayken)kanala sadece kayıtlı nick’li kullanıcılar kendilerini “IDENTIFY” komutu ile NickServ’e tanıttıktan sonra girebilirler.

PRIVATE(Özel/Gizlilik)

/chanserv set #kanal private on/off Kanalın özel kanal olduğunu gösterir. Kanalı ChanServ listesinden saklar.

Opnotice

/chanserv set #kanal opnotice on/off OP/DEOP kullanıldığında Chanserv kanala bir notice gönderir. .Böylece kim kimi deop ve voice ettiğini notice ile görebilir.

Access(Kanalın Erişim(@) işlemleri)

/chanserv access #kanal add nick seviye komutunu kullanarak kanalda bir kişiye access (@) yazabilirsiniz. /Chanserv access #kanaladı deL nick veya nosu komutuylada kanalda bir kişinin accesini silersiniz. /Chanserv access #kanaladı List komutuylada kanalın access listesini görürsünüz. Bütün bü access işlemlerini yapabilmeniz için access yetkinizin olması gerekir.

SOP

/chanserv sop #kanal add/del nick Birisini sop=superoperator yapmak için founderlar kullanabilir. Founderların bir nicki sop ve ya aop yaparken onun register edilmiş olmasına dikkat etmeleri tavsiye olunur. Silerken nick yerine sadece listede ki numara da kullanilabilir.Bu Komut yüksek versiyon IRCd versiyonlarında geçerlidir.Çoğu zaman bu komut aktif dışıdır.

AOP

/chanserv aop #kanal add/del nick Herhangi bir kişiye aop=auoto op vermek için kullanılır. Founder ve soplar kullanabilir bu komutu.Bu Komut yüksek versiyon IRCd versiyonlarında geçerlidir.Çoğu zaman bu komut aktif dışıdır.

VOP

/chanserv vop #kanal add/del nick Herhangi bir kişiye vop=otovoice vermek için kullanılır. Founder ve soplar kullanabilir bu komutu.Bu Komut yüksek versiyon IRCd versiyonlarında geçerlidir.Çoğu zaman bu komut aktif dışıdır.

AKICK(Kanala Girişin Yasaklanması)

/chanserv akick #kanal add/del nick/adres/ident@ Kanala girmesi kesinlikle istenmeyen kişiler için kullanılır.Genel Kullanım bu şekildedir.Bazı IRCd versiyonlarında akick kullanımında bazı değişiklikler getirilmiştir Buna göre Bazı IRCd versiyonlarındaki akick kullanımı şöyledir.: /Chanserv akick #Kanaladı add nick!*@* sebepşeklindedir.Akick Her türlü şekilde konabilir. Nicke , adres ve ya herhangi bir idente bile konabilir.Nick akick :/Chanserv akick #Kanaladı add *Nick* sebep veya/Chanserv akick #kanaladı add *N*i*c*k* sebep <fontface=”comic sans=”” ms”=””>Bu Nick Akicklerin ilkinde sadece Belirtilen nicke akick atar ve Kanalda nick ban atılmış olur o nicke. İkinci Nick akickte ise belirtilen yıldızların içindeki harfleri olan her nicki atar. ve buda ident+ipban atar, Yarı ip ban yani.İdent ve nick değişince tekrar kanala girebilir. Adres Ban Çok karışıktır.Her servere göre değişmektedir. Ama genel kullanım ise :/Chanserv akick #kanaladı add adresi sebep İdent akicke gelince onunda kullanımı şöyledir :/Chanserv Akick #kanaladı add ident@ sebep <fontface=”comic sans=”” ms”=””>( Mesela ident Beyaz@ kullanımı şöyledir:/Chanserv akick #kanaladı add Beyaz@ Sebep) Ayrıca Bir Kişinin Kanalda Kimin tarafından akicke alındığını öğrenmek istiyorsanız /Chanserv akick #kanaladı view <fontface=”comic sans=”” ms”=””>komutunu kullanırsınız.Ama bu komutu kullanmak için akick yetkinizin olması gerekir. Akick komutundaki diğer bir fonksiyonel komut :/Chanserv akick #kanaladı enforce <fontface=”comic sans=”” ms”=””>komutudur.Bu komut ile o anki akick listte olan ve kanalda bulunan birinin akickini aktifleştiriyorsunuz ve o kişinin akick yemesini sağlıyorsunuz. Diğer bir akick fonsiyonel komutu :/Chanserv akick #kanaladı count <fontface=”comic sans=”” ms”=””>komutudur.Bu komutu kullanarak kanalda o an akick listesinde kaç kişinin olduğunu görürsünüz.Son akick fonksiyonel komutu ise /Chanserv akick #kanaladı List <fontface=”comic sans=”” ms”=””>Komutudur.Bu Komutu Kullanarak kanalda akick Listesini görebilirsiniz. Bütün bu işlemleri yapabilmeniz için akick yetkinizin olması gerekir.

DROP(Kanal Kaydını Silme)

/chanserv drop #kanal şifre Kurduğunuz herhangi bir kanalın kaydını silmek için kullanılır.Kanalı drop ettiğinizde kanal şifresiz olur ve kanalı başka birisi şifreleyebilir.Tabi öncelikle bunu yapabilmesi için o kanalda @ olması gerekir. Komutu kullanmak için kanal şifresine girmiş olmak veya Founder olmak gerekir.

IDENTIFY(Kanal Şifresine Girme)

/chanserv identify #kanal sifre Kanalda En üst seviyeye ulaşmak için ve tüm ayarları ile oynayabilmek için şifre identify edilmelidir.Bu komut yapıldığında kanal Founderinin tüm yetkilerine sahip olursunuz. Bu komutu yazdığın andan itibaren kanalın bütün yetkilerine sahip olabilirsiniz. Kanalda Sop/Aop (veya Access) yazabilir , Kanal sahibini değiştirebilir veya kanalı başka nickinize dahi geçirtebilirsiniz.Artık bir çok IRC serverinde kanal sahipleri veya kanal şifresine giren bir kişi +u modunda gözükmektedir.(Tr-ircd tabanlı IRC serverlerinde bu böyledir.)

OP/DEOP/VOİCE(Chanserv OP/DEOP/VOİCE)

/chanserv op/deop/Voice #kanal nick Bu Komutla Kanalda deopken bir aop sop ve ya founderin hem kendine hem kanalda bulunan bir başka accessli kişiye op/deop/voice vermek için kullanılır. Bu komutun kullanımı set ayarlarına göre değişir.Bazı kanallarda bu komutu sadece sop ve Founder kullanmaktadır

INFO(Kanal Bilgisi)

/chanserv info #kanal Herhangi bir kanalın ayarlarını ,topici ,ne zaman şifrelendiğini ve founderini görmek için kullanılır.

ENFORCE(Mod Koruma)

/chanserv set #kanal enforce on/off Autoop/Autovoice seviyelerini koruma için kullanılır.Komut aktif halde iken (On modundayken) autoop haklarına sahip bir kişi deoplanırsa, ChanServ o kişiyi tekrar oplayacaktır, ve de DEOP komutunun da bu kişi üstünde kullanılmasina izin vermeyecektir. Chanservden Deop Edilmeye çalışıldığında Chanserv size Deoplanamadı diye mesaj gönderecektir veya siz normal mode ile deop ettiğinizde Chanserv direkt onu tekrar oplayacaktır.

ENTRYMSG(Chanserv Giriş Mesajı)

/chanserv set #kanal ENTRYMSG mesaJ Kanala girince gönderilecek bir mesaj belirler.Set yetkinizin olması gerekir.

Invites (Invite Ek modu)

/chanserv set #kanal invites on/off <fontface=”comic sans=”” ms”=””>Bu Komut aktif durumdayken (on modundayken) ChanServ INVITE komutundan sonra +I invite modunu kullanır.Kapalı iken, normal INVITE kullanımı gercekleşir. Bu Komut yüksek versiyonlu IRCd lerde mevcuttur.

Exception (Unban Ek modu)

/chanserv set #kanal Exception on/off <fontface=”comic sans=”” ms”=””>Bu Komut aktif durumdayken (on modundayken) kanalın ChanServ UNBAN komutundan sonra banları kaldırmak yerine +e modu ile ban-aşımı tanımlanmasını saglar.Kapalı iken, normal UNBAN kullanımı gercekleşir. Bu Komut yüksek versiyonlu IRCd lerde mevcuttur.

Hide(Kanal Ayarlarını Gizleme)

/chanserv set #kanal hide Email/Topic/Options/Mlock/Desc on-off <fontface=”comic sans=”” ms”=””>Bu Komut aktif durumdayken (on modundayken) kanalın ChanServ belirtilen ayarları /Chanserv info #kanaladı komutu kullanıldığında gizler. (Örnek Kullanım : Kanalın Emailini Gizlemek istiyorsanız :/Chanserv set #Metal hide Email on )

UNBAN(Banı açma)

/chanserv unban #kanal me|all Kanalda herhangi bir aop ve ya sopun kendine karşı konmus banları açmak için me komutunu kullanabilirler. All komutunu ise soplar ve founder tum banları açmak için kullanırlar.

İNVİTE(Kanala Davet Etme)

/chanserv invite #kanal nick Bu komutu kanalda ancak accessi olanlar kullanabilir.Ayarlara göre kullanım değişebilir.Bazı ayarlarda sadece sop ve Founder bu komutu kullanabilmektedir.Bu komut ile kendini kanala davet edebilir veya başka birini kanala davet edebilir.Kimi kanallar +i yani davetsel konumdadırlar , bu durumda işte bu komutu kullanarak kanala girebilir ve başkasını kanala davet ederek onunda kanala girmesini sağlayabilirsiniz.Ayrıca bu komut bir kanaldan banladığınızda bu komutu kullanarak banı açmadan yani kanala girebilirsiniz.

CLEAR(Toplu İşlemler)

/chanserv clear #kanal Users/modes/voices/ops/bans Bu komutu herkes kullanamaz.Bu komutu genelde sop ve Founder kullanabilir. Bu komutu kullanarak kanalda banların hepsini açabilir , Herkesi kanaldan kickleyebilir , herkesin opunu ve voicesini alabilir vede kanalın mlocklarını sıfır hale getirebilirsiniz.Users Kanalda Herkesi Atmak(Kicklemek)için , Modes Kanalın Mlocklarını sıfırlamak için , Voices Kanaldaki Herkesin + sını Almak için , Ops Kanalda Op olan herkesin Opunu Almak için , Bans ise Kanaldaki Bütün Banlari temizlemek/Açmak için kullanılır.

Protect(Koruma)

/chanserv protect #kanal nick Belirtilen nicke koruma modu olan +a yi belirtilen kanalda verir. Varsayılan değer olarak, erişim seviyesi 10 ve de üstü olan kişiler bu komutu kullanabilir.+a olan bir kişiyi banlayabilir fakat kanaldan kickleyemessiniz Ancak Chanservden kickleyebilirsiniz.(/Chanserv kick #kanaladı nick sebep) veya akicke alıp enforce çekerek kanaldan atabilirsiniz.

Memo Gönderme(Send)

/memoserv send nick Komutu herhangi bir nicke not bırakmak için kullanılır. Birisine memo gönderebilmeniz için hem sizin hem de karşıdaki kişinin nicki registerli ( şifreli ) ve sizin Nickinizi identify (şifresinize girmeniz) etmeniz gerekir.

Memo Listesini Görüntüleme(List)

/memoserv listKomutu ile size gönderilen memo mesajlarının listesini görebilirsiniz.Bir listede en fazla 20 mesaj tutabilirsiniz.(TTnet IRC serverinde daha fazladır bu ayar) Eğer memoservinizde 20 mesaj varsa bunlardan herhangi birini silmeniz gereklidir. Aksi takdirde size yeni bir memo gelmez.Bazı serverlerde Memo Limiti daha yüksektir serverine göre değişir. Ayrıca sadece yeni gelen memoları listelemek istiyorsanız /Memoserv List new <fontface=”comic sans=”” ms”=””>komutunu yazmanız gerekir.

Memoları Okuma İşlemeleri(Read)

/memoserv read memonumarası Komutu ile size gelen memoları memonun Listedeki numarasını yazarak okuyabilirsiniz. Tabii memolari görebilmek ve onlari okuyabilmek için nickinizi kullanıyor olmanız ve identify etmiş olmanız gerekiyor.Ayrıca birde son gelen memoyu sadece okumak için /Memoserv read Last komutunu kullanabilirsiniz.

Memo Silme İşlemleri(Del)

/memoserv del memonumber Komutu ile Okuduğunuz memoları silmek için kullanabilirsiniz.Bir memoservde en fazla 20 not bulunabilir. Bu nedenle memonuzda 20 notu tamamen bulundurmayın. Aksi takdirde size not gelmez.Bazı serverlerde Memo Limiti 20`den fazladır.Memoların hepsini birden silmek istiyorsanız /Memoserv del allkomutunu kullanabilirsiniz.

Memoyu Kapatma(Nomemo)

/memoserv limit 0 Bu komutla memoserv limitinizi 0 yaparak size memo gelmesini engelliyorsunuz. Kimse size memo atamaz.Eğer size tekrar birilerinin memo göndermesini istiyorsanız /memoserv Limit Sayısı yapmanız gerekir.

Memo Engelleme(Ignore)

/memoserv Ignore add nick Bu Komutla size memo göndermesini istemediğiniz kişileri engelleyebilirsiniz. Ignore ettiğiniz (Engellediğiniz) kişinin size tekrar memo göndermesini istiyorsanız yani onu memoserv Ignore listesinden çıkarmak istiyorsanız /Memoserv Ignore del nick <fontface=”comic sans=”” ms”=””>komutunu yazmanız yeterlidir. Memoserv Ignore Listesinde kimlerin olduğunu öğrenmek istiyorsanız /Memoserv Ignore List komutunu yazmanız yeterlidir.

Limit

/memoserv Limit sayı .Memoserv sayısını bu komutla belirliyorsunuz.Mesela TTnet IRC serverinde En fazla 50 not tutabiliyorsunuz memonuzda.Bazı Irc serverlerinde bu sayı daha çok olmaktadır. Memonuzda ne kadar limit tutabildiğinizi öğrenebilmek için /memoserv help set limit komutunu kullanmanız yeterlidir

Memoları İşaretleme(Mark-Unmark Komutu)

/memoserv mark memonumarası Bu Komutla Önemli bir memonuza işaret koyarak , her seferinde o önemli memonun hangi memo olduğunu aramaya gerek kalmadan işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bu işaretli memoyu veya başka herhangi bir memonun işaretini kaldırmak istiyorsanız /Memoserv unmark memonunnumarası<fontface=”comic sans=”” ms”=””>komutunu kullanabilirsiniz. Bu komut yüksek version TR-ircd lerinde mevcuttur.

Memonun Notifyisini Açma(Notify Açma)

/memoserv set notify on Bu komutla size memo geldiğinde o an online iseniz memoserv size hemen haber verecektir yani uyaracaktır.

Memoların Emailinize Yönlendirilmesini Sağlama (MailMemo)

/memoserv set Mailmemo on Bu komutla size memo geldiğinde Nickserv Nickinize kayıtlı olan maile memoyu mail olarak gönderecektir ( bildirecektir).Eğer bu özelliği kaldırmak istiyorsanız /Memoserv set Mailmemo off <fontface=”comic sans=”” ms”=””>komutunu kullanmanız gereklidir. Bu komut yüksek version TR-ircd lerinde mevcuttur

Koyu, alt çizgili ve renkli yazıları nasıl yazabilirim?

Koyu yazmak için Ctrl tuşu basılıyken B harfine basın. Kullandığınız fonta bağlı olarak _ ya da başka bir işaret çıkar. Bu işaretin yanına, boşluk bırakmadan koyu çıkmasını istediğiniz yazıyı yazın ve enter’a basın.
Alt çizgili yazmak için aynı şeyleri Ctrl ile birlikte U harfine basarak yapın.
Renkli yazmak için Ctrl ile birlikte U tuşuna basın. Çıkan işaretin yanına boşluk bırakmadan istediğiniz rengin numarasını yazın (0-15 arası) ve yanına yine boşluk bırakmadan renkli çıkmasını istediğiniz yazıyı yazıp enter’a basın. Yazının renkli fon üzerine çıkmasını istiyorsanız yazının rengini belirten sayıdan sonra virgül koyarak fon için istediğiniz rengin numarasını yazın 

Lag nedir?

Bağlandığınız server ile aranızdaki gecikmeye lag denir. Yazdığınız mesajlara cevapların gelmesini ne kadar çok bekliyorsanız o kadar lag var demektir.

Ping ne işe yarar?

Yazdığınız mesajların karşınızdaki kişilere ne kadar zamanda ulaştığını ping yollayarak öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda, lagda olan arkadaşlarınızı ping yollayarak lagdan kurtarabilirsiniz. Birine ping yollamak için, örneğin bana ping yollayacaksaniz, herhangi bir pencerede /ping BLue yazıp enter’a basmanız yeterli. Yazdığınız mesaj bana 10 saniyede ulaşıyorsa 10 saniye sonra status pencerenizde [BLue ping reply] 5 sec yazar. Tüm kanalı pinglemek için nick yerine kanalın adını yazmalısınız. Yalnız kanalın adından önce kanal işaretini (#) koymayı unutmayın.Ayrıca bide otomatik ping var Bu otomatik ping komutuyla (sadece komuta bir kere giriliyor) sürekli olarak kendinizi belirli zaman aralıklarıyla pingliyorsunuz /timer 0 30 /pingme bu 0 30 30 saniye bir kendinize ping attığınızı gösterir ilk sıradakı dakika sonraki saniyeyi belirtir

🙂 🙁 gibi işaretlerin anlamı nedir? Bu işaretlerin listesini nasıl bulabilirim?

Bu işaretlere smiley denir ve kafanızı 90 derece sola yatırarak baktığınızda insan yüzüne benzer. Anlamlarını aşağıdaki tablodan bulabilirsiniz.

Smiley Listesi

🙂 Mutlu / gülüyor %*} Sarhoş
🙁 Üzgün 😎 Gözlüklü
(:-( Çok mutsuz 8:-) Gözlük başının üstünde
:-< Çok çok üzgün :-#) Pala bıyık
😉 Göz kırpıyor :<) Büyük burunlu
:-/ Kararsiz :-(*) Midesi bozuk
:-I Hmmm :-=) Bıyıklı bir ihtiyar
(-: Solak @:I Türbanlı
😛 Dil çikarmis C=:-) Asçibasi
😮 Çok şaşırmış 3:o[ Koç gibi
:~) Burun çekiyor / nezle .-) Tek göz
:-! Sigara içiyor *-( Tek gözüne çomak sokulmus
😕 Pipo içiyor (:-I Yumurta kafa
:-X Papyonlu (:)-) Dalgic
:-a Dilini burnuna değdiriyor [:-) Walkman dinliyor
:-9 Dudaklarını yalıyor {:-) Saçını ortadan ayırmış
#:-) Saç bas birbirine girmis :—-) Yalanci
%-) 36 saatir bilgisayar basinda ~ ~:-( Sinirden duman çikariyor
‘:-) Kasinin birini tras etmis :-)))) Kahkaha atiyor

Hangi kanalda olduğunu bilmediğim birine nasıl ulaşabilirim?

Aradığınız kişiyi bulabilmek için bütün kanalları tek tek dolaşmanıza gerek yok. DCC menüsünden CHAT‘e tıklayın. Açılan pencerede aradığınız kişinin nickini yazıp enter’a basın. Aradığınız kişi eğer IRC‘de ise onunla sohbet etmek istediğinizi bildiren bir pencere açılır ve kabul ederse bağlantı gerçekleşir. DCC Chat ile iki bilgisayar arasında direk bağlantı kurulur. Böylece disconnect olsanız bile bağlantı kopmaz. Bu yüzden aynı kanaldaki arkadaşlarınızla da DCC Chat ile sohbet etmenizi tavsiye ederim.

IRC’nin anlamı nedir?

IRC = Internet Relay Chat
IRC internet aracılığı ile sohbet anlamındadır. Sohbet etmek için bağlandığınız server’a IRC server denir. Bir kişinin IRC’de olması demek, o kişinin bir IRC server’a bağlı olması, yani o an sohbet ediyor olması demektir.

Mirc’de kendi komutlarımı hazırlayabilir miyim?

Mirc’in in çok sevdiğim yönü kendi komutlarımızı, hatta otomatik çalışan kendi programcıklarımızı hazırlayabilmemize imkan vermesi. Zaten script programları da bu sayede hazırlanıyor.Temel Mirc komutlarıni biliyorsanız hemen şimdi kendi komutlarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için önce tools menüsünden aliases’a tıklayın. (/a düşmesi de aynı işi görür). Aliases.ini adında bir dosya mirc editörü ile birlikte açılır.

Not: Eğer bir script programı kullanıyorsanız aliases.ini yerine başka bir dosya çıkabilir. Bu o kadar önemli değil. Mirc editörünü açtığınızda harfler yerine garip işaretler görüyorsanız ALT+V ye basın ve fontu fixedsys olarak değiştirin.

Aliases.ini dosyasını mirc editörü ile açtıktan sonra boş bir satıra
/düşün /me düşünür
yazın. Sonra mirc editörünün file menüsünden save’e tıklayın ve çıkın. Artık yeni komutunuz hazır. Bundan sonra status hariç herhangi bir pencerede
/düşün
yazıp enter’a bastığınızda eğer nickiniz ahmet ise ekrana

* ahmet düşünür

yazar. şimdi neler yaptığımızı bir gözden geçirelim. Önce aliases’a tikladık ve mirc editörü ile aliases.ini dosyası açıldı. Demek ki hazırladığımız komutlar bu dosyada saklanıyor. Sonra bu dosyaya
/düşün /me düşünür
yazdık. Yani /me komutunu kullanarak /düşün adında yeni bir komut hazırladık. Ve sonra aliases.ini dosyasını kaydederek mirc editörünü kapattık. Eğer kaydetmeseydik mirci tekrar açtığımızda yeni komutumuzun yerinde yeller esiyor olacaktı. Iyi ki kaydetmişiz dimi ;).
şimdi aynı şekilde aliases.ini dosyasını açın ve sonuna

/tesekkür /say teşekkürler $1
yazın. Sonra da kaydederek çıkın. şimdi
/teşekkür mehmet
yazıp enter’a bastığınızda ekrana
<ahmet>teşekkürler mehmet
yazar. Demek ki, aliases.ini dosyasında yazdığımız $1‘in yerini komuttan sonra yazımız ilk kelime alıyor. şimdi aliases.ini dosyasının az önce yazdığımız satırını bu şekilde değiştirin ve kaydedin:

/tesekkür /say teşekkürler $1 $4 $2 !
Ve şimdi de
/teşekkür ali veli hakan ismail
yazıp enter’a basın. Ekranda
<ahmet>teşekkürler ali ismail veli
yazar. Demek ki kelimeler aliases.ini dosyasında verdiğimiz sıraya göre ekrana yazılır. $1 $4 $2 sırasını verdiğimiz için önce 1. sonra 4. sonra da 2. kelime yazıldı. Burada $3 olmadığı için 3. kelime yazılmadı.
Bu arada, komuttan sonra hiçbir sey yazmasanız komut yine çalışır. Yani

/teşekkür
yazıp enter’a bastığınızda
<ahmet>teşekkürler
yazar. Eğer komuttan sonra mesela $1 yerine yazılacak kelime girilmemişse komutun işlememesini istiyorsanız aliases.ini dosyasında $1 yerine $$1 yazmalısınız. Yani

/teşekkür /say teşekkürler $$1
yazarsanız artık /teşekkür komutundan sonra birşey yazmadan bu komut işlemez.
Eğer komuttan sonra yazacağınız herşeyin olduğu gibi ekrana çıkmasını istiyorsanız $1 yerine $* yazmalısınız. Örneğin aliases.ini dosyasında

/der /me der: $*
yazarsanız
/der beleş internet hep yavaş olur
yazıp entera bastığınızda ekrana
*ahmet der: beleş internet hep yavaş olur
yazar. Eğer $1 yerine $?=”soru” yazarsanız, yazılacak kelime açılan bir pencere ile size sorulur. Örneğin aliases.ini dosyasında

/selam /say selam $?=”Kime selam vermek istiyorsunuz?”
yazarsanız
/selam
yazıp enter’a bastığınızda size Kime selam vermek istiyorsunuz? sorusunu soran bir pencere açılır. Bu pencerede mehmet yazıp enter’a bastığınızda ekrana
<ahmet>selam mehmet
yazar.
Eğer bir komutla birden çok komut yazdırmak istiyorsanız { ve } parantezlerini kullanmalısınız. Örneğin aliases.ini dosyasında

/selam {
/say selam $1
/say nasılsın?
}
yazarsanız
/selam mehmet
yazıp enter’a bastığınızda ekrana
<ahmet>selam mehmet
<ahmet>nasılsın?
yazar.
Aliases.ini dosyasında bir satıra birden fazla komut yazmanın yolu da komutların arasına | işareti koymak. Yani aynı şeyi

/selam /say selam $1 | /say nasılsın?
satırını aliases.ini dosyasına yazarak da yapabilirdik.

E-Mail

Admin@ChatFox.ORG

Daha Detaylı Yardım için iRc.ChatFox.ORG #Operhelp Kanalında Bulabilirsiniz…..

 

29 Kasım 2015 - 17:57

CaneR

6.260

0 Yorum



Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Benzer yazılar

    Ben Seni Asla

    29 Şubat 2016

    4.236

    Ben Seni Asla

    Ben Seni Asla Sen hayatımın en vazgeçilmez aşkı Sen uğrunda en çıldırdığım esmer Sen yolunda savaşlar verdiğim sevdam Sen uğrunda ölümlere gidip...

    Arkadaşlık Nedir Kısaca Tanımı

    05 Şubat 2016

    21.789

    Arkadaşlık Nedir Kısaca Tanımı

    Arkadaşlık, Arkadaşlık Nedir, Arkadaşlık Bize Ne İfade Eder, Arkadaşlığın Tanımı İnsanlar, sosyal çevre içerisinde ve hayatlarında yalnız yaşayan...

    Anemi (Kansızlık) Nedir ?

    27 Ocak 2016

    3.819

    Anemi (Kansızlık) Nedir ?

    Anemi (Kansızlık) Nedir ? Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında...

    Kadınlara Psikolojik Siddet

    23 Ocak 2016

    4.689

    Kadınlara Psikolojik Siddet

    Kadınlara Psikolojik Siddet Aile içi şiddet denildiği zaman, kadının yediği dayak düşünülüyor. Oysa şiddet sadece fiziksel örselenme ile değil, sözel...


Haydi Sende IRC Sohbet Odalarına katıl ve Mobil Sohbet odalarının farkını yaşa! Ücretsiz Mobil Chat Odaları Sitesi IRCSohbet.NET

Neden Biz!